Kako delati MANJ, a narediti VEČ?

S tem vprašanjem se gotovo ne ukvarjam samo jaz. Verjamem, da ste si ga že kdaj postavili prav vsi, ali pa vsaj vsi, ki ste podjetniki.

Zato sem začela delati prave eksperimente. Kaj zame deluje in kaj ne, kdaj sem bolj učinkovita, pa vložim manj energije, kdaj ne.

Danes bom z vami delila nekaj kratkih in uporabnih nasvetov, ki so meni zelo koristili, da sem prišla v stanje FLOWA.

Stanje “flow” je stanje, ko smo ravno prav obremenjeni, da nismo pod stresom in ne premalo, da nam ni dolgčas – glede na naše sposobnosti in znanje. To je stanje, ko vložimo najmanj energije in dobimo glede na vloženo energijo najboljši rezultat. Delamo z užitkom in veseljem, pozabimo na čas. Se vam je že kdaj to zgodilo? Tudi če ne v službi, pa mogoče v prostem času …?

Prav tako lahko uporabljamo tehnike, ki nam pomagajo, da hitreje pridemo v FLOW:

1. Delamo majhne poskoke in globoko dihamo – 20 X
Sliši se smešno, a je to super vaja, da v možgane spravimo nov kisik, tako da lahko možgani spet razmišljajo, delajo, so aktivni.

2. Osredotočimo se samo na eno aktivnost
Izklopimo e-pošto, telefon itd. in se skoncentriramo samo na tisto delo, ki ga delamo – vsaj 30 minut oz. dokler, da ne zaključimo (oz. ne zaključimo vsaj dela projekta, neke zaključene celote).

3. Načrtujemo 4-urne časovne bloke
Načrtujemo 4-urne časovne bloke – dele dneva, ko se osredotočimo na to eno aktivnost ali pa nekaj manjših. To so deli dneva, ko ne dovolimo, da nas kdo moti in vmes ne prekinjamo toka misli. Ne gremo na sestanek, ne telefoniramo itd. Vsakič, ko zgubimo pozornost na določeni aktivnosti, potrebujejo možgani vsaj 20 minut, da “padejo” na isti nivo, isto globino. Dolgo, ne?

Če se vam zdi 4 ure preveč, lahko začnete z 2-urnimi bloki, podaljšate na 3 ali 4-urne bloke. Na seminarju Brendona Burcharda so razlagali cele raziskave o te, zakaj naj bi bili 4-urni časovni bloki najbolj optimalni. Jim verjamem, da so že dobro “naštudirali”:))

Si želite mojega nasveta? V juniju spet odpiram vrata za coaching 1:1 – kreativni brainstorming ter svojemu mentorskemu programu (3- ali 6-mesečenemu). Za coaching 1:1 (kreativni brainstorming) kliknite tukaj, za mentorski program pa mi pišite na tina@tinagrilc.si.