Podjetništvo pred štirimi leti … (moja zgodba)

[fusion_text]Čas je, da vam malo več povem, kako se je začela moja podjetniška pot. V petek me je namreč na to spomnila ena podjetnica začetnica, ki se je vpisala v moj spletni tečaj Dvignite svojo vrednost, podvojite svoje prihodke.

In ko sem brala njen e-mail, so moje misli odplavale 4 leta nazaj … V mesece popolne zmede, pomešane z obupom, strahom, včasih olajšanjem (da sem se rešila službe, ki me je omejevala, mene in mojo (pre)veliko kreativnost:), a potem spet neprestanim postavljanjem enega in istega vprašanja: Mi bo uspelo? Kako deluje podjetništvo?

Je to zame sploh možno? Ali znam dovolj? Kaj če bo trajalo predolgo in bo moj denar na računu že itak in itak skopnel? Prvič v življenju sem se počutila zares sama … sama in s tako ogromno odgovornostjo, da je precej presegala moje dotedanje projekte – ki so se pred tem zdeli WOW veliki. Moj mož je bil 5 mesecev na minimalno plačani praksi v tujini, tako da si tudi z njim nisem mogla prav veliko »pomagati«. Seveda mi je bil v oporo, ampak po Skypu, ki je ves čas nekaj prekinjal, šumel itd. Vsak dan sem se zbudila, nahranila mucka in se trudila ugotoviti, kaj naj sploh delam. Kako naj se sploh lotim vsega tega?

Najprej sem porabila 3 tedne, da sem registrirala s.p. Ne zato, ker bi bilo tako komplicirano, ampak ker sem bila tako nesigurna vase, v to, kaj zmorem in me je bilo grozno strah, da ne bom mogla plačevati vseh stroškov, prispevkov itd. Oziroma nisem imela pojma, koliko časa bodo moji prihranki zdržali. Na računu zgleda par tisoč evrov veliko – če pa par mesecev bolj malo zaslužiš, pa kaj hitro ugotoviš, da si se dvakrat obrnil, pa jih ni več.

No, to je bil potem prvi korak – s.p. Ok, potem sem z enim podjetjem podpisala letno pogodbo za prevode – in zdelo se mi je, da se stvari premikajo! JEEJ! Hm …. Res so se začele premikati, ampak kaj ko so na letni pogodbi v 5 mesecih naročili za 200 eur. Ok, to potem očitno ni to, sem ugotovila in brcala naprej. Potem sem na našem regionalnem centru zadela loto – 5 mesecev sem imela podjetniškega mentorja, ki me je usmerjal, motiviral itd. Seveda se mi danes zdi, da so bile vse lekcije in spoznanja tistega časa »male«, a takrat so bile zame »ogromne«.

Takrat sem na primer dojela, da podjetništvo ni noben bavbav, da prodaja ni nekaj, kar jaz ne znam, ampak je nekaj, kar se lahko vsak nauči. Da pojem poslovni model ne obstaja malo »brezveze«, ampak da je še kako pomembno, katerega izberem. Seveda sem kot tipični začetnik izbrala napačnega, ampak to je bila tudi moja lastna lekcija, iz katere sem se spet veliko naučila. Naučila sem se tudi to, da to ni brezvezna teorija in da čeprav se mi zdi Facebook iz sociološkega vidika totalna neumnost, je to lahko učinkovit prodajni kanal.

Takrat sem na lastni koži prvič v življenju začutila globlji pomen besede »rezultat« v nematematičnem smislu. Pred tem je bil moj rezultat super povprečje na faksu, vse opravljene naloge v službi, vsi ocenjeni učenci, do konca prevedeno besedilo itd. In vedno se mi je zdelo, da sem super, ker sem te rezultate brez težav dosegala.

V podjetništvu pa me je šokiralo dejstvo, da vse to še ni končni rezultat. Da lahko oddam prevod, zaključim tečaj, ful delam … pa še vedno ni takšne plače kot si želim, se biznis se širi v pravo smer ali pa imam poslovni model, ki ne omogoča hitre rasti.

Opala! Takrat sem ugotovila, da se imam še kar nekaj za naučit 🙂 Pa sem začela s seminarji v Sloveniji, Veliki Britaniji, ZDA, mentorstvom, finance, prodaja, marketing, coachingi, polovico knjig iz Amazona (vsaj tako je videti, če stopite v mojo dnevno sobo – ni več polic za knjige!:))

Zato danes vsem tistim, ki ste na začetku ali pa malo obupavate, sporočam, da dvignite glavo in se nasmejte. Kjer je problem, vedno obstaja tudi rešitev. Morda je ne najdemo takoj ali pa ne vidimo takoj, a problem vedno s seboj prinese tudi rešitev:). 

In zato, ker vem, da je vsak začetek lahko po svoje težak, sem danes pripravila prav posebno ponudbo za vse podjetnice in podjetnice začetnice.

Za vse, ki si želite vpisati v moj program Dvignite svojo vrednost, podvojite svoje prihodke, imam posebno ugodno ceno. Če je ni več na spletu, pišite na tina@tinagrilc.com.

Zakaj? Ker si močno želim, da boste o odnosu do denarja, omejujočih prepričanjih in sistemih za ravnanje z denarjem v poslu izvedeli ČIM PREJ na začetku svoje poti – ne pa tako, kot jaz!:) In tako vsaj upam, da ne boste ponovili vseh mojih napak LOL

Vas zanima podjetništvo in se želite povezati s slovenskimi podjetniki? Kliknite tukaj in se pridružite moji FB skupini Podjetništvo z nasmehom!

podjetništvo (2)[/fusion_text]