Kaj je zame finančna svoboda?

Na poti iz bordanje na en oblačen marčevski dan sva postavila svojo definicijo finančne svobode.
Seveda obstaja tista iz knjige: finančna svoboda pomeni, da si svoj življenjski standard krijete iz pasivnih prihodkov.

Ampak, kaj pa če še nimate pasivnih prihodkov, ki bi vam mesečno prinašali x evrov?

Finančna svoboda je pa poleg tega tudi, kako lepo, pozitivno in pestro življenje si znate narediti s tem, kar imate – v tem trenutku, v tem kraju, kjer živite, s takšnim partnerjem, otroci, starši, prijatelji …! Ne enkrat v prihodnosti, ampak ZDAJ!

Finančna svoboda je tudi, kaj si UPATE narediti v svojih danih okoliščinah. Gotovo ste že spoznali ljudi, ki imajo željo, da bi potovali v x državo, si kupili y avto, šli na x masažo, preplezati y hrib – pa tega ne nikoli ne storijo. Finančna svoboda pomeni, da ste si sposobni uresničiti svoje želje – vsaj v določeni obliki, tudi če ni idealna – ali pa se premakniti par korakov bližnje k njim – v tem trenutku ali bližnji prihodnosti. Ne pa čakati, da boste zadeli na loto, imeli 2 meseca dopusta, počakali, da otroci odrastejo … Seveda tudi s tem ni nič narobe in ja, seveda si v tem trenutku ne moremo uresničit vsega – ampak, ali ste si poskusili vsaj uresničiti kakšno željo?

Kakšen bi bil občutek, če bi imeli občutek, da živite SVOJE življenje po SVOJIH pravilih? Da stopate naprej proti svojem cilju.

Zame pomeni finančna svoboda to, da ne zamudim lepih sončnih dni pozimi in poleti – da sem na bordu ali v hribih ali na morju. Da ne čakam na vikend (ko je po možnosti slabo vreme ali gneča:), ampak si naredim lepe dni vsak dan v tednu. Zato ker življenje se ne dogaja samo med 2 dni v tednu – ampak vseh 7!:)

Torej, če strnem: čakati, da vam bo denar na računu prinesel finančno svobodo, je nesmiselno, stresno in sploh en gumb, na katerega potem pridno pritiskajo vsi, ki vam želijo prodati poslovne priložnosti, nič dela in tropske otoke. Svoboda (finančna ali kakršna koli druga) se vedno začne pri vas – V GLAVI! In če vikenda na Maldivih še nimate in berete tale članek, je to prostor, kjer boste najhitreje narediti največje premike – najprej navznoter, potem pa tudi navzven.

In ko enkrat premaknete stvari v glavi, se boo začele kazati tudi v vašem življenju. Ker občutek svobode ustvarjamo SAMI (tako kot vse ostale občutke v nas)… ne pa vikend na Maldivih in pasivnih prihodki:) In ko boste enkrat živeli ta občutek, vam bo tako naraven, da boste sprejemali takšne odločitve, ki vas bodo gotovo pripeljale tudi do tropskih plaž in pasivnih prihodkov.

Vas zanima podjetništvo in se želite povezati s slovenskimi podjetniki? Kliknite tukaj in se pridružite moji FB skupini Podjetništvo z nasmehom!

 

rsz_tina_grilc_1_34