5 nasvetov za vsak mesec super plačo

1. spremljajte prihodke – DNEVNO!
Vsak dan zapišite, koliko so bili vaši prihodki na list papirja (1 list za 1 mesec). Če prilivov na vaš poslovni račun tisti dan ni, zapišite 0. Če je preveč ničel, potem vas bo hitro spravilo v akcijo:)

2. Izberite si dan v tednu, ko pregledata celotno poslovanje
Izberite dan v tednu, ko pregledate VSE – prihodke, odhodke, zapadle račune, prihajajoče prilive, prodajni plan za naslednji teden/mesec (odvisno od načina poslovanja). Številke vedno povedo zgodbo – zgodbo o tem, ali smo sprejemali odločitve, ki nam koristijo, ali takšne, ki nam niso. Zgodbo o tem, ali so naše cene takšne, da lahko svoj finančni cilj sploh dosežemo. Zgodbo o tem, kako dobro razpolagamo z danim časom. Zgodbo o  … marsičem. Če se izogibate lastnim številkam in računate malo na pamet zvečer v postelji, se vam lahko zgodi, kot se je meni, da številke niso bile takšne, kot se si želela (razen, če boljše računate na pamet, potem boste morda imeli več uspeha hihi)

3. Imejte zapisan finančni cilj za 60- ali 90-dnevno obdobje poslovanja
Jasna slika, kam gremo, je predpogoj za to, da jo lahko dosežemo – naj bo to na kakšni koli ravni. Torej, imejte jasno namero.

4. Ali vaša ponudba v dnevu, ki ima 24 ur (zaenkrat nihče nima več) sploh omogoča, da svoj finančni cilj dosežete?
Vzemite list in kuli ter izračunajte, ali vam vaša ponudba in cene pri tem pomagajo ali ste si samo zastavili cilj, ki je z vašo ponudbo praktično nedosegljiv. Sploh pri storitvah, kjer prodajate svoj čas, morate zelo paziti, za koliko ste čas prodali. Če imate izdelke, lahko prodate praktično neomejeno število izdelkov (kolikor jih pač imate in jih lahko pošljete) v 1 uri. Če ste v storitveni dejavnosti, lahko v 1 uri naredite samo x stvari, x strank itd. Zato bodite pri izračunu realni. 

5. Bodite realni. 

Številke zelo jasno govorijo zgodbo vašega biznisa. Če vse, kar zaslužite tudi zapravite za tekočo in predvsem osebno porabo, potem vaše podjetje ne bo moglo rasti (ne boste imeli denarja za oglaševanje, izobraževanje, prenovo spletne strani, oblikovanje itd.), kar pomeni, da boste na določeni točki začeli stagnirati. Osebno se mi zdi škoda, da potencial tako sposobnih oseb “spi” in se ne more izraziti v svoji polnosti, samo zato (oz. predvsem), ker ignorirajo finančno plat biznisa.

 

P. S. Če vas zanima več o financah in kako se z njimi spoprijateljiti na sproščen način, vabljeni v spletni tečaj z individualnimi coachingi Online šola za upravljanje financ za male podjetnike brez stresa in skrbi, ki ga začnemo 1. junija. Za zgodnje prijave vpišite kodo ZABAVNEFINANCE in prejmete kar 70 eur popusta (popust bo vsak teden nižji, tako da splača pohiteti!). Koda za 70 eur popusta velja le do do nedelje, 13. maja.