Kje sem našla bližnjico do uspeha?

Pred kratkim me je simpatična Neža Mandelj iz portala motiviran.si povabila na intervju. Ko sem premišljevala, kaj so moji nasveti, da človek uspe v podjetništvu, sem ugotovila naslednje:

Vsi želimo čim hitreje uspeti in najti neko bližnjico, instant rešitev, čudežno tabletko … Preden se podate na pot iskanja te čudežne tabletke, se vprašajte:

  1. DEFINICIJA USPEHA
  • Kaj za vas sploh je uspeh? Bodite čim bolj natančni.
  • Kaj to pomeni v številkah? Kakšna plača? Koliko dela dnevno? Kakšen obseg biznisa? Zaposleni – da ali ne?
  • Koliko želite investirate naprej v razvoj podjetja?

 

2. KOLIKO ČASA ŽELITE OSTATI V PODJETNIŠTVU?

  • Se vidite v podjetništvu celo svoje življenje (v tem primeru boste v razvoj podjetja vlagali bistveeeno več) ali je to le neka prehodna varianta, iz katere boste enkrat prešli nazaj v redno službo? – v tem primeru se najbrž ne boste tako veliko ukvarjali s postavljanjem trdnega temelja podjetja.

 

3. PRIORITETE

Za hitro rast podjetja (oz. neko bližnjico) se morate zavedati, da so za to potrebni konkretni vložki v marketing. V tem primeru potem lahko govorimo o eksponentni rast. Če boste namenili 100 evrov sem in tja v oglaševanje, zelo verjetno ne boste videli nekih velikih skokov.

  • Kaj vam je v danem trenutku pomembnejše? Vlaganje v rast podjetja? Ali denar namenjate drugim stvarem?

Ne eno ne drugo ni pravilno ali napačno, važno je samo, da se tega zavedamo in da nismo potem razočarani ter si mislimo, da “te strategije zame ne delujejo” itd. Najprej se je pametno vprašati, ali smo jih sploh postavili dovolj visoko na lestvici naših prioritet, da so dobile naš čas, pozornost, energijo in seveda tudi denar 🙂

4. VESTE, KAJ POČNETE?

Največja težava na začetku podjetniške poti je, da ne vemo, kaj sploh delamo 🙂 Ker pogosto nimamo nikogar, ki bi nas pametno usmeril, skačemo od enega članka do drugega, od ene brezplačne e-knjige do druge … in gremo malo levo, malo desno, malo naprej, malo nazaj. Spomnim se, da sem na začetku delala praktično 24/7 (no, razen, ko sem spala), pa se nisem premaknila dlje kot za par centimetrov. Tudi vse svoje napačne odločitve sem kompenzirala s tem, da sem več delala (npr. prenizke cene, slabi rezultati pogajanj, nenormalno kratki roki, kjer se nisem postavila zase itd.).

  • Veste, kaj delate ali samo nekaj delate, da delate?
  • Imate koga, da ga vprašate za nasvet, da vam da povratno informacijo?
  • Se znate odklopit in pogledat na stvari od daleč, big picture?
  • Ste dovolj samokritični, da si upate sproti priznati svoje napake in jih tako lahko hitreje popravite? (in preprečite morebitno “katastrofo” konec leta, ko oddajate bilanco in vas boli glava:)?)

Želiš “skopirati” moj recept za uspešno podjetje in 6-urni delovnik? Pridruži se na v ONLINE SUMMER SCHOOL STALEN DOTOK STRANK! Do 5. julija na voljo z močno znižano kotizacijo in DARILOM v vrednosti 347 eur za moj rojstni dan :)= 🙂 Klikni za več 🙂