Kaj pa, če sem še v službi? (kako se lotiti priprav na podjetniško pot?)

Veliko vprašanj prejmem od žensk, ki so že v službi, pa si iz različnih razlogov želijo začeti svoj biznis – večja časovna fleksibilnost, opravljati delo, ki jih zares veseli in v katerega verjamejo, želja po višji plači, več potovanj in druženja z istomislečmi itd.

Sama sem v podjetništvo stopila z zelo malo pripravami, saj sem praktično z danes na jutri dala odpoved. A vseeno sem potem za nazaj videla, da so mi prav prišle določene izkušnje, znanja itd., ki so se mi v tistem trenutku zdele samoumevne, pa marsikdo ne pomisli na njih.

  1. PRIPRAVITE SI FINANČNO REZERVO

Ta točka je zelo pomembna. Dokler smo v redni službi, vemo, da plača pride vsakega 15. (ali 5. ali 10. 🙂 v mesecu in se s tem ne obremenjujejo. Bistveno lažje vam bo stopiti na svoje, če boste imeli neko rezervo, ki vam bo krila vaše začetne investicije in stroške življenja (stanovanje, avto, hrana itd.), tako da ne boste pod stresom, če prodaja ne bo šla že takoj na začetku po planu. Sama sem že od malega velik ljubitelj varčevanj (od hranilnika pa naprej do varčevalnih knjižic:), tako da mi je bilo to samo po sebi logično in mi je seveda omogočilo, da sem si sploh upala to narediti.

2. RAZVIJTE POSLOVNO IDEJO (NAJ BO VIZIJA PODJETJA JASNA)

Svojo poslovno idejo – kaj boste počeli – lahko razvijate vzporedno s službo. Vsaj do te stopnje, da vam je jasno:

  • s čim se ukvarja moje podjetje
  • kdo je moja idealna stranka
  • kdo je moja konkurenca
  • po čem sem drugačen, kaj je moja konkurenčna prednost
  • kakšne so moje cene
  • kateri so moji prodaji kanali

 

DOLOČITE DATUM, KDAJ BO VAŠ ZADNJI DELOVNI DAN

Ko smo v toku vsakodnevne rutine, pogosto pozabimo na svoje cilje, kakšna ideja ostane malo bolj ob strani … in ves čas govorimo: Enkrat bom, ne še sedaj, ampak kasneje.

Določite datum oz. opredelite okoliščine, kdaj boste dejansko šli na svoje (npr. ko zaključim spletno stran, 1. septembra 2018, po dopustu itd.) Bolj ko ste specifični, bolj vas bo tudi motiviral rok, ki ste ga postavili sami sebi in ki vas bo tudi opominjal, da morate do takrat narediti še to in ono – glej točko 1 🙂

  1. USTVARITE PODPORNO OKOLJE

Velikokrat nas je lahko strah iti na svoje, ker se podzavestno bojimo, kako bo reagirala okolica – domači, prijatelji, sodelavci itd. Pogovorimo se, naznanimo svoje cilje, želje ter dajmo vedeti, da nam je to pomembno in da mislimo resno. Bolj kot smo mi negotovi v našo idejo & biznis, več verjetnosti je, da nas bo vsak komentar vrgel iz tira, ga bomo vzeli preveč osebno. Ključnega pomena v takšnih pogovorih je, da smo mi trdno prepričani, da je to prava pot za nas. Če so bližnji v skrbeh, kako bo to videti v prihodnosti (finance, organizacija dneva itd.), moramo biti mi tisti, ki jih pomirimo 🙂 Drugače se bo njihov strah prenesel na nas in tako bomo precej težje narediti ta korak v neznano 🙂 Če nismo prepričani vase ali dvomimo v svoj uspeh, je dobra ideja, da se pridružimo podporni skupini, si dobimo mentorja, se družimo z istomislečimi ali ljudmi, ki imajo podobne ambicije, kot mi.

  1. PRIDOBITE POTREBNA ZNANJA

Znanje o marketingu & prodaji & financah & upravljanju s časom & osebni rasti je bilo zame ključnega pomena za uspeh podjetja. In znanje ne nekaj, kar si lahko pridobite že vnaprej – vsaj v določenem obsegu (se vpišete v spletni tečaj, greste na delavnico itd.). Prodaja ni nikakršen bav-bav in je ena izmed stvari, ki se je je mogoče naučiti. Nihče se ni rodil z znanjem o prodaji – (tako kot smo se z “znanjem” o tem, kako se pleza in hodi). Morda imamo lahko manj ali več smisla zato, a zavedati se moramo, da je prodaja družben konstrukt in zato se je je mogoče naučiti. Prav tako tudi drugih veščin.

Sama sem prav s tem, ko sem stopila na podjetniško pot, ponovno postala “učenka” 🙂 Spletni seminarji, knjige, coaching programi … res sem veliko časa vložila v izobraževanje. In ni mi žal. To so bile resnično investicije, ki so se 1000+-krat povrnile!:)

Ste še popolni začetnik in si želite dobrega pregleda nad tem, kako spraviti svojo idejo do realizacije? Spletni tečaj Od ideje (hobija) do biznisa je kot nalašč za vas! Do 5. avgusta le po 67 eur!

Me želite spoznati in poklepetati za mano? Dobiti moje mnenje, spodbudo ali nasvet? Kreativni brainstorming je prava rešitev. – samo še danes je možen vpis po znižani ceni!