Tega me o time-managementu ni naučil še nihče!

Tega me o time-managementu ni naučil še nihče!

Upravljanje s časom (time-management) sem včasih dojemala kot organizacijo časa – kako svojo dolgo to-do listo čim hitreje pokljukati. Zveni znano?

In potem si “frej” in se začne polno življenje. Dokler to-do liste ne narediš do konca, pa hitiš od enega opravka k drugemu.

Kasneje sem svoje znanje malce nadgradila – veliko sem brala in se udeležila tudi dveh izobraževanj v tujini – s praktičnimi izkušnjami. Ko se je rodila Lea, sem bila fascinirana nad tem, kako prisotna je v vsakem trenutku. Ko nič ne zmoti njenega toka (ang. flowa). Smešno, odrasli beremo o tem, kako priti v flow, majhni otroci pa so (če jih mi ne zmotimo) večino časa v njem.

Vsaka misel ustvari občutek in občutek nas vodi v dejanje. Tako nas tudi vsaka misel med delom pelje v nek (pozitiven ali negativen) občutek, ta pa v dejanje. Če torej zjutraj razmišljamo, kako dolgočasno je delo, ki ga trenutno delamo, zakaj to sploh delamo, nas je strah itd., to v nas zbudi občutek – npr. Strah, dolgčas, zmedo, nezaupanje – kar nas vodi v dejanje – npr. otopimo, “bluzimo” po internetu, namesto, da bi šli v akcijo, se vrtimo v krogu svojih misli, gremo rajši malo pospravit, namesto da bi naredili oglas, pripravili e-mail, posneli video itd.

Kako se torej rešiti te zanke?

 1. Pravilo: ustvarjajte in delajte stvari, ki imajo za vas osebno smisel (poslovno in osebno). Sliši se logično, a kako pogosto tega ne delamo? Kolikokrat slišimo ljudi, da rečejo, da nekaj “morajo” narediti, da drugače ne gre, da se ne da itd.

Notranja motivacija in navdih vas boste pognala v novo in novo akcijo. Poslušajte sebe: kam vas vleče. Je tisto, kar delate zares nekaj, kar vas navdušuje?

Če dela, ki ga počnete, ne opravljate radi, potem pojdite rajši v redno službo od 8 do 4 :). Nima smisla, da ste podjetnik, ki svojega dela na opravlja s srcem.

 1. Bodite prisotni v tistem trenutku za tisto stvar, ki jo počnete (če imate prosto, ste s prijateljico, družino, bodite zares z njimi, če delate, zares delajte)
 2. Ustvarite “sidra”, ki vas bodo spomnila na to, kaj je življenju resnično pomembno in vas napolnila s pozitivnimi občutki.
  1. npr. na mobitel si naredite opomnike večkrat dnevno: Si danes že koga pohvalil? S čim lahko danes presenetim svojega partnerja, otroka, starše, prijateljico? Za kaj sem danes hvaležna?
  2. Naj ohranjevalnik zaslona ali na telefon si shranite tri besede, ki želite, da bi opisale najboljšo verzijo vas samih: npr. spročen, uspešen, zadovoljen. (oz. kar koli si boste izbrali)
  3. Vsakič, ko stopite skozi vrata, ustvarite sidro velikega nasmeha, poskoka itd. – nekaj, kar vam bo dvignilo nivo energije – nivo energije ustvarjamo sami, ne da nam je nihče od zunaj.
  4. imejte načine, kako padete v “flow”, ko delate – je to dobra pesem, čajček, ples, sprehod? V flowu smo lahko tudi do 10x–krat bolj efektivni.
 3. Vprašajte se: Je delo, ki ga pravkar delam: kvalitetno? Je to, kar dam od sebe, res najboljše, kar lahko naredim? Če ne, pustite za 15 minut, naredite poskoske, potelovadite … spravite se na višji nivo energije.
 4. Pišite dnevnik hvaležnosti.
 5. Začnite dan z ritualom, ki vam pomaga, da ste spročeni in učinkoviti ter začnete delo z navdihom: meditacija, telovadba, dnevnik hvaležnosti, poslušanje motivacijskega podcasta …
 6. Česa si danes zelo želim početi in me misel na to navdušuje? – začnite tukaj!

Time-management ni samo v tem, da hitro naredite vse, kar je na seznamu. Najbolj uspešni in produktini ljudje so tako uspešni zato, ker radi delajo tisto, kar delajo. Ker jih delo ne izčrpa. Ker niso na koncu dneva “kot cota”, ampak so izpolnjeni zaradi novih korakov, ki jih peljejo do cilja, do njihove velike vizije. Seveda so pri vsakem delu tudi aktivnosti, ki nam niso tako pri srcu – jih morda lahko naredi kdo drug? Kako bi bile lahko bolj privlačne za nas? Jih lahko kako popestrimo, polepšamo, skrajšamo itd.?

Kako so uspešni ljudje produktni (in tudi zato uspešni), kaj sem naredila sama, da sem premostila izgorelost (burnout) in kako sem se organizirala po porodniški (z otrokom, ki je vsako noč aktiven :), bom z vami delila v prvem spletnem tečaju za bizi ženske – BiziWoman. Rezervirajte si svoje mesto tukaj.