Kako najti ravnovesje med družino in biznisom? (+praktična vaja)

Vedno me je privlačila ideja, da stvari, ki so ti v življenju pomembne združuješ, si jih narediš po svoje … skrat ne slediš nekemu že uveljavljenemu vzorcu – 8 ur spanja – 8 ur službe – in 8 ur, v katere dobesedno “stlačimo” celo svoje življenje. No, pa potem odštevamo do vikenda in dopusta. Neeeeee …

Seveda imamo v različnih obdobjih življenja različne prioritete in želje, tako da se tudi ravnovesje med našim prostih časom, družino in biznisom lahko spreminja.

Vabim vas, da naredite z mano eno enostavno vajo:

  1. Na eno stran lista zapišite 5 stvari, ki so vam v življenju najbolj pomembne.
  2. Na drugo stran lista zapišite 5 stvari, s katerimi se v svojem vsakdanjiku največ ukvarjate oz. za njih porabite največ časa.

Oglejte si zapisano.

Kje bi si želeli imeti več aktivnosti? Česa bi delali manj?

To je vaja, ki na prvi pogled ni nič posebnega. A po drugi strani nam da jasno sliko, zakaj nas nek občutek nezadovoljstva, stresa, živčnosti, slabe vesti ali drugih negativnih občutkov preganja v naši notranjosti. Večinoa časa ga lahko potlačimo, a enkrat si vedno utre pot in pride na plano. Takrat smo jezni, zadirčni itd. Vsak po svoje pač.

Seveda je včasih težko v danem trenutku na glavo obrnit svoje življenje. Lahko pa ga začnete spreminjati. Korak za korakom.

Naj povem svojo zgodbo:

Ko je bila Lea stara 3 mesece, me je obiskala prijateljica iz Nemčije, ki je bila prav tako na porodniški. Skupaj sva vozičkali in med drugim je beseda nanesla tudi na to, kako bom delala po porodniški. Že ob misli na to, da bom morala prekiniti svoja stiskanja in vozičkanja z Leo, me je kar malce stisnilo. Ko sem pomislila, da sem pred nosečnostjo z večino svojih strank delala v popoldanskih urah, pa sploh …. brrrrr ….

Razložila sem ji, da načrtujem, da bom spremenila poslovni model in delalal le dopoldne. Že ko sem slišala svoje besede, sem imela občutek, da govorim o znanstveno fantastičnem filmu. Povsod sem videla omejitve. V spletni strani, blagovni znamki, profilu strank, finančnih omejitvah, povpraševanjih obstoječih strank med porodniškem dopustu (ki so večinoma delali z mano popoldne).

Po zaključku porodniške sem vzela eno samo stranko za delo poopldne in takrat Leo dala kasneje v varstvo. To se mi je še zdelo sprejemljivo. Vsem drugim sem poveldala, da delam le dopoldne. Eni so šli drugam, drugi so našli način, da sodelujemo dopoldne. Povečala sem prodajo drugih izdelkov, tako da je bilo individualnega dela manj.

Kar naenkrat je bila stvar čedalje bolj možna. In danes živim točno tako, kot sem na enem coachingu med nosečnostjo razlaga coachinji, da si želim: delati 5-6 ur, imeti čas za svoje sprehode in telovadbo, vmes kakšen izlet v hribe in imeti proste popoldneve za mojo Leo.

Tega ne pišem zato, ker bi hotela promovirati takšen način razporeditve dneva. Niti ne zato, da bi se hvalila. Nekomu se to ne bo zdel noben poseben dosežek. Zame je bil. Bil je premik iz točke, v kateri se bila, v točko, kamor sem želela priti. Delati majhne korake in se na tedenski ravni ter ob vsakem novem “zanimivem” projektu in vsaki novi stranki vprašati:

Želiš, da te popeljem skozi svojo pot in znanja top gurujev, da najdeš svoj red v kaosu vsakdana?

Bodi med prvih 5 in prejmi spletni tečaj BiziWoman po znižani investiciji 🙂