Kako premagati občutek slabe vesti, ko si mamica?

Uskladiti materinstvo in biznis je lahko kar izziv – ne samo časovni, tudi čustveni. Se strinjaš?

Ravno danes smo imeli eno tako situacijo, v kateri sem se morala malo poglobiti vase in vprašati, kdo zdaj kaj potrebuje in ali je moj občutek slabe vesti upravičen.

Lea je imela trebušno virozo – oz. vsaj tako je zgledalo, ker je ponoči bruhala. Tako sem nekako imela v mislih, da bo naslednji dan doma in ne bo šla v varstvo. Zjutraj se po pestri noči zbudimo – Lea itak najbolj fit, mene pa je jutro bolj spominjalo na čas moje porodniške, ko sem se komaj sestavila iz postelje.

Ko je po 10 minutah že skakala po sobi, plesala, se vrtela, sem se vprašala, če ne bi morda bila vseeno čisto zadovoljna v varstvu … In takoj se mi je pojavil občutek slabe vesti …

Zanimivo 🙂 Pogledala sem ga bolj od blizu, se z njim malo pomenila …

Kaj lahko narediš, ko se ti pojavil slaba vest (za katero ocenjuješ, da je neupravičena):

  1. Opazuj občutek. Če imaš možnost, se umakni za 5 minut v tišino (ali nek prbiližen tišine) in prikliči občutek predse. Pogovori se z njim. Kaj si želi zate?
  2. Začuti otroka oz situacijo. Ali te otrok res potrebuje ali si si že prej v glavi naredila scenarij, v katerem želiš biti nepogrešljiva oz. misliš, da si? Morda svojega dela ne opravljaš z veseljem in je otrok dober izgovor, da ni treba delat in se soočiti s kakšnimi drugimi občutki ali izzivi?
  3. Če čutiš in vidiš, da te otrok potrebuje, (vsaj pri meni) ni dileme – se cel dan stiskamo 🙂 Če ugotoviš, da lahko najdeš srednjo pot (ta je moja najljubša) in najdeš rešitev, v kateri ste vsi zadovoljni, poskusi s tem 🙂
  4. Vprašanje je torej: Kaj je rešitev, s katero ste lahko zadovoljni? (imaš potem sploh še slabo vest oz. tisti neprijeten občutek v želodcu?)

Mi smo se zjutraj stiskali, potem smo malo delali, potem pa šli skupaj na sonček 🙂

 

Upam, da ti je današnji napis pomagal 🙂 Imej se lepo 🙂

 

P. S. Če želiš, da ti pomagam pri tem, da postaviš biznis, ki ti bo dajal svobodo in fleksibilnost, v kateri boš imela čas zase, družino in biznis, mi piši na tina@tinagrilc.si 🙂