Kako hitro stestirati, ali tvoja ideja za digitalni izdelek “pije vodo”?

Re┼íitev je MVP – Minimum Viable Product ­čÖé

Kaj je to? To je tvoj izdelek (storitev) z omejenimi funkcijami oz. ─Źista osnova, zato da stestira┼í, ali je trg zanj pripravljen in se odziva. Ko sem pripravila svoj prvi avdio program Nem┼í─Źina mim grede, sem posnela 1 uro avdio programa in ga za─Źela prodajati za 8-10 evrov. To je bilo to! Nisem ga imela na CD-jih, le kot digitalno obliko, sama sem oblikovala sliko. Nisem imela spletne trgovine, nisem imela prepisa programa – torej, le zelo, zelo osiroma┼íeno verzijo. Enako je s katerim koli digitalnim izdelkov.

Ni smiselno najprej porabiti mesece in mesece, da razvije┼í ali posname┼í izdelek, ki ga potem nih─Źe no─Źe kupiti. Naredi prvo razli─Źico, potem pa izbolj┼íuj sproti.

Temu modelu se re─Źe “delaj vitko” (v sloven┼í─Źino je prevedena knjiga “The Lean Startup”, Eric Ries).

Ko enkrat razume┼í svojo idealno stranko, kdo sploh izdelek kupuje, dobi┼í prve povratne informacije in povpra┼íevanja (mene so potem spra┼íevali, ali lahko dobijo prepis besedila za avdio program, ali bo tudi nadaljevanja, ali imava v angle┼í─Źini …), so vsi nadaljnji koraki logi─Źni in la┼żji.

Ideja modela “delaj vitko” je, da odlo─Źitve sprejema┼í glede na to, kar ti pove trg, ne pa glede na tvojo izhodi┼í─Źno idejo, ko si posku┼ía┼í predstavljati, kaj bi nekdo lahko potreboval. Lahko se tudi moti┼í. Poleg tega pogosto to, kar ljudje re─Źejo, ni isto, kot tisto, kar potem naredijo.

Lep primer sem do┼żivela, ko sem 100 ljudi anketirala, ali bi se udele┼żili podjetni┼íkeag dogodka za mre┼żenje. 90 % jih je odgovorilo, da ja. Ko smo dogodek pripravile in poslale vabila s karto za 25 evrov za celodnevni dogodek, so karto kupili 3.

Ko torej vidi┼í, ali ima tvoj digitalni izdelek potencial, lahko naredi┼í enostavno spletno stran, na kateri izdelek predstavi┼í (pred lahko uporabi┼í tudi pristajalne strani katerega koli orodja za e-mail – jaz uporabljam Mailerlite). Obstajajo tudi strani, kot je weebly, kjer si lahko sam-a izdela┼í spletno stran in trgovino za nizke za─Źetne stro┼íke. Tako potem testira┼í odziv trga in ─Źe je odziv dober, dela┼í korake naprej – investira┼í v bolj┼ío spletno trgovino, ve─Ź denarja v marketing, posname┼í nove izdelke itd.

Te zanima ve─Ź? Vabljen-a na moj ─Źisto novi webinar (POL)PASIVNI PRIHODKE Z DIGITALNIMI IZDELKI, kjer ti povem, kako se lahko tvoj ra─Źun polni tudi, ko si na dopustu, na morju, spi┼í ali dela┼í na drugem projektu ­čÖé ─îe si webinar zamudil-a ali na tisti dan ne more┼í biti z nami v ┼żivo, ni problema ­čÖé Do webinarja in vseh bonusov ima┼í do┼żivljenjski dostop.

Si ┼żeli┼í ve─Ź?

Potem je zate ena od spodnjih mo┼żnosti:

Tinina akademija digitalnih izdelkov

ali

Mentorski program Svoboda in obilje z digitalnimi izdelki.

 

 

Leave A Reply

Va┼í e-naslov ne bo objavljen. * ozna─Źuje zahtevana polja