4 poslovni modeli za biznis od doma (oz. neodvisno od lokacije)

Veliko digitalnim nomadov dela preko spleta kot programerji ali oblikovalci spletnih strani. Če pa ste za programiranje in podobne zadeve malo bolj levi, pa dva britanska digitalna nomada predlagata kar 4 poslovne modele. Tako da brez panike, za vsakega se nekaj najde.

Poslovni model št.1.: Prodajajte storitve, ki jih lahko opravljate kjer koli na svetu

Torej, lahko delate kot pisec besedil, oblikovalec, prevajalec, virtualna tajnica, učitelj itd. Poleg že omenjenih portalov www.elance.com in www.odesk.com, sta tu še www.rentacoder.com in www.sitepoint.com.

Če boste delali preko interneta za podjetja v Sloveniji ali drugje po svetu, bodite pazljivi pri zamiku časa zaradi časovnih pasov. Iz lastnih izkušenj vidim, da lahko pri prevajanju, kjer so roki zelo kratki, izgubiš projekt, če nisi dovolj odziven oz. se ne oglasiš na telefon, saj se pričakuje zelo dobra odzivnost. Torej, to morda ni idealna panoga za digitalne nomade, razen če imate stranke, ki se jim ne mudi, da je vse narejeno že včeraj.

Večina digitalnih nomadov sestanke opravi preko Skypa. Kot prednost zamikov časa pa vsi navajajo to, da lahko v miru delaš in ti ni treba non-stop odgovarjati na e-pošto, saj navadno takrat, ko ti delaš, tvoj naročnik spi in obratno.

Poslovni model št. 2: Svetovanje iz oči v oči je lahko tudi iz ene spletne kamere v drugo

Ta poslovni model je primeren za učitelje, svetovalce in trenerje (t. i. coache) – za delo na področju osebnostne rasti. To so vrste poklicev, pri katerih navadno delamo z ljudmi v istem prostoru. To ni več nujno potrebno!:)

Tobin Hunt (www.brighteycounselling.co.uk) je delal kot psiholog v Veliki Britaniji. Sčasoma se je naveličal tega, da nima veliko časa za potovanja in se odločil, da pusti službo, ter izvede eksperiment – spletno svetovanje svojim klientom. V nekaj letih je živel v Španiji, Maroku, Indiji in Mehiki ter preko Skypa opravljal terapije s klienti.

Nekateri svetovalci sploh nimajo svoje spletne strani! Obstajajo portali, preko katerih lahko poučujete jezike (www.verbalplanet.com) ali delate kot psihoterapevt (www.mootu.com).

Poslovni model št. 3: Prodajajte fizični izdelek, ne da bi bili fizično prisotni

Ta poslovni model se mi je od vseh zdel najbolj fascinanten! Namesto da postavite fizično trgovino, lahko začnete s spletno trgovino in pripravo izdelka ter njegovo dostavo prepustite podjetjem, ki se s tem ukvarjajo. Ta model je bolj razvit v tujini kot pri nas. A če želite pripraviti izdelek za druge trge, se je vredno vanj poglobiti. Oseba, ki za vas opravi skladiščenje in distribucijo, se v angleščini ta podjetja imenuje »dropshipper«. Primer takšne spletne strani je www.totomerch, kjer si lahko oblikujete svojo majico s kratkimi rokavi. Za tisk in distribucijo izdelkov skrbi t. i. dropshipper, lastnika spletne strani pa sta digitalna nomada, živita vsepovsod po svetu in spletno stran zgolj promovirata.

Poslovno model št. 4.: Prodajaj svoje znanje, izkušnje in ideje, ne da bi prodajal svoj čas

To je poslovni model, ki je zelo uporaben, a tudi najbolj oddaljen od običajne službe. Gre pa takole: v redni službi si prisoten in delaš 8 ur dnevno in glede na število opravljenih ur ob koncu meseca prejmeš plačilo. Pri tem poslovnem modelu pa potrebuješ veliko časa na začetku, ko izdelek ustvarjaš, nato pa ga lahko prodaš neštetokrat – dokler po njem obstaja potreba na trgu.

Če delaš kot »freelancer« – npr. postavljaš spletne strani, lahko živiš in delaš kjerkoli, vendar pa si omejen s številom ur dnevno. Na mesec oz. na dan lahko opraviš samo določeno število ur. Torej na določeni točki dosežeš svoj maksimum zaslužka. Če ne dvigneš cen svojih storitev ali zaposliš več ljudi, je to najvišja točka, ki jo lahko dosežeš.

Pri prodajanju svojega znanja in izkušenj pa je stvar popolnoma drugačna. Če napišeš knjigo, jo lahko prodaš tisočkrat, desettisočkrat itd. Seveda pa je pomembno, da je izdelek, ki ga pripravite, kakovosten in takšen, da ga bodo ljudje kupovali.

Ta poslovni model nekateri imenujejo »pasivni prihodki«, vendar bi bilo bolj primerno, če bi takšne prihodke imenovali »odloženi prihodki«. Priprava izdelka vam bo morda vzela en teden, dva, tri ali več, in v tistem času ne boste zaslužili. Lahko pa boste kasneje ta izdelek prodajali več let, vsak dan.

Kakšne vrste izdelkov lahko pripravite?
– e-knjigo
– knjigo
– spletne tečaje (zelo primerno za učitelje)
– spletna stran, kjer plačate mesečno ali letno članarino za dostop do informacij, tečajev, ki so na voljo ipd. (ang. membership site)

 

P. S. Če želiš na svoje poti mojo pomoč, imaš priložnost, ki se ne ponudi pogosto …

MENTORSKI PROGRAM SVOBODA IN OBILJE Z DIGITALNIMI IZDELKI 2.0

Tina, pa kaj sploh dobim v mentorstvu?

 

  • dostop do VSEH moji spletnih programov v vrednosti 1.500 + eur
  • 5 individualnih 45-minutnih coaching preko spleta– v vrednosti 700 eur
  • strateški vprašalnik pred začetkom in mp3. posnetek po coachingu
  • dostop do baze mojih kontaktov (povežem te s komer koli pač potrebuješ glede na svoj biznis in idejo)
  • dostop do zasebne FB skupine za vsa vprašanja 24/7/365 – v vrednosti 500 eur
  • BONUS: predloge mojih prodajnih lijakov za avtomatizirano prodajo ter uspešnih FB oglasov – v vrednosti 150 eur
  • BONUS: tehnična podpora za družabna omrežja, e-mail marketing, oglaševanje na FB-ju v sklopu coachingov (tole je neprecenljivo:)

Redna cena: 1997 eur

V akciji ponavadi 997 eur …

Za zadnje mesto le 500 eur ali 3 obroki po 200 eur.

Več info spodaj … ?

 

Če želiš moje mentorstvo, mi je ostalo še eno mesto s 50 % prihrankom – pokukaj tukaj za digitalne izdelke in online izobraževanje ali prehod iz službe v podjetništvo.

Za spletne tečaje pa pokukaj tukaj ? Trenutno so še na voljo z doživljenjskim dostopom, tako da bi na tvojem mestu izkoristila:)

Leave A Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja